Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!

Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs

Reisgidsen wegenkaarten en landkaarten Zuid-AfrikaReisgids Zuid-Afrika

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.

Reisgidsen en Landkaarten


Video Gansbaai en de Witte Haai!


Shark diving bij Gansbaai
Gansbaai een van de beste plaatsen ter wereld om de Witte Haai te zien!
Gansbaai was jaren geleden nog een klein vissersdorpje maar is inmiddels wereldwijd bekend vanwege het cage diving met de Great White Shark. Het wordt "Big 2 Town" genoemd vanwege de 2 belangrijkste attracties, de walvissen en de witte haai. Gansbaai ligt in de Walker Bay waar tussen juli en december de walvissen komen om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Deze geweldige dieren zijn dan regelmatig vlak langs de kust te bewonderen. Een andere reden en misschien wel de belangrijkste om Gansbaai te bezoeken, is de Witte Haai. De Witte Haai is in Zuid-Afrika een beschermde diersoort. Gansbaai is een van de beste plaatsen ter wereld om de Witte Haai vanuit een stalen kooi te observeren.

Vanuit Kleinbaai varen dagelijks kleine boten richting Dyer Island waar deze roofdieren nog in redelijke aantallen voorkomen. Het is een unieke ervaring om de haaien van dichtbij te zien.
Het heeft helaas ook een keerzijde, er zijn namelijk de laatste jaren steeds meer aanvallen met dodelijke afloop. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de witte haai de mens met voedsel associeert. De witte haaien worden dan ook bijna dagelijks met grote stukken vis naar de boten gelokt om ze vervolgens vanuit een veilige kooi te observeren.

De hoofdreden dat deze haaien hier in redelijke aantallen voorkomen is Geyser Island waar een grote kolonie zeehonden leeft, een van de favoriete prooien van de witte haai.
Het vlakbij gelegen Dyer Island wordt bevolkt door een grote kolonie pinguïns en is tevens een beschermd vogelreservaat.De witte haai kan een lengte bereiken van wel 8 meter maar de gemiddelde lengte is 3,5 meter. Ook in de koudere wateren komt hij regelmatig voor. De witte haai staat ook bekend om zijn nieuwsgierigheid en onderzoekend gedrag. Daardoor wil hij nog wel eens in onbekende voorwerpen bijten. Verder is er nog maar heel weinig over deze haai bekend zoals waar deze haaien paren en waar ze hun jongen baren. In de wateren rond Zuid-Afrika wordt er nog steeds onderzoek verricht naar het gedrag van de witte haai.

Naast walvissen en haaien kun je langs de kust ook otters en zeehonden zien rondzwemmen. Wil je grote kolonies zien, ga dan mee met een boottocht langs Dyer Island voor de Jackass Pinguïns en Geyser Rock voor de Cape fur Seals. Vanuit de haven van Gansbaai vertrekken de boottochten voor het shark cage diving, de walvistours en de Dyer & Geyser eilanden.

Danger Point Peninsula ligt precies tussen Cape Point en Cape Agulhas. Het heeft die naam niet voor niets gekregen. De uiterste punt steekt ca. 8 km in zee en is een van de gevaarlijkste plekken voor de schepen om langs te varen. In het verleden hebben diverse schepen hier al schipbreuk geleden. De Birkenhead Rots, genoemd naar het schip dat hier verging, is alleen te zien bij laag tij.

Danger Point Lighthouse
In 1852 heeft de H.M.S. Birkenhead een rots geraakt waardoor het is gezonken met 445 personen aan boord. Daarna is besloten een vuurtoren te bouwen die op 01-01-1985 in gebruik is genomen. De Birkenhead Memorial herdenkt deze schipbreuk. De vuurtoren kan bezocht worden en er zijn souvenirs te koop. Overnachten bij de vuurtoren is ook mogelijk, er is een self catering cottage voor 4 personen.

In De Kelders, gelegen naast Gansbaai zijn grotten gevonden die onder de huizen liggen. De beste plek om naar de walvissen te kijken is vanaf de ruige kliffen in De Kelders.

In Klipgat Cave, te vinden in het Walker Bay Nature Reserve, zijn bewijzen gevonden dat 80.000 jaar geleden hier al mensen geleefd hebben. Een van de bekendste wandelroutes is Duiwelsgat Hiking Trail. Deze trail loopt langs de kust van Gansbaai door De Kelders tot aan de Plaat; het strand in het Walker Bay Nature Reserve.

De visindustrie is nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van Gansbaai. In de haven komen nog dagelijks de vele vissersboten terug met hun vangst.

In juli vindt elk jaar het "Fees van die Ganse" plaats.
© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com