Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs

Reisgidsen wegenkaarten en landkaarten Zuid-AfrikaWat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.

Reisgidsen en Landkaarten

De Southern Right Whale (Zuidkaper) bij Hermanus


Walvissen bij Hermanus
Hermanus
Hermanus is de bekendste plaats als het gaat om walvissen te observeren. De Southern Right Whale komt het meest voor maar de Brydes en Humpback Whale worden ook wel gezien. Rond mei komen ze naar de kust van Zuid-Afrika om te kalven en te paren. De meeste walvissen zijn te zien in oktober waarna ze weer vertrekken.

De naam Southern Right Whale (Zuidkapers) komt omdat de walvisvaarders deze walvis de juiste walvis vonden omdat deze makkelijk te doden was. Zuidkapers kunnen tussen de 14 en 17 meter lang worden en wegen tussen de 45 en 70 ton. Een makkelijke manier om deze walvis te herkennen is de manier waarop hij zijn longen vrijmaakt van vocht. Hij blaast het water uit in een V-vorm. Tevens is dit de enige in zijn soort die geen rugvin heeft. De Zuidkaper en de Noordkaper worden sinds 1935 beschermd. Daarvoor werd er intensief op ze gejaagd. De Zuidkaper vormt een gemakkelijke prooi voor de walvisjagers omdat hij paart in ondiepe wateren en zich langzaam voortbeweegt.

Op dit moment is de populatie Zuidkapers zich aan het herstellen (tussen de 3.000 en 5.000 exemplaren). Met de Noordkaper gaat het een stuk slechter, naar schatting zijn er nog ongeveer tussen de 300 tot 350 exemplaren over.
De Zuidkapers leven van kleine kreeftjes en plankton die ze uit het water filteren met hun baleinen (een soort baard). De Zuidkaper heeft een spectaculair paringsgedrag: hij springt volledig uit het water en gaat verticaal in het water staan met alleen zijn staart boven water om indruk te maken op de Zuidkaper vrouwtjes.

Er zijn verschillende manieren om ze te zien; aan wal, met een Whale watching boottocht mee of zelfs vanuit een vliegtuigje. Hermanus is de enige plaats waar de Whale Crier rondloopt, die op zijn hoorn aangeeft wanneer er walvissen in de baai te zien zijn. Mede door de walvissen is Hermanus van een onbeduidend vissersplaatsje uitgegroeid tot een stad die jaarlijks duizenden toeristen trekt. Om te vieren dat de walvissen er weer zijn, wordt elk jaar het Hermanus Whale Festival gehouden (in 2009; van 24 - 27 september).

Naast walvissen spotten kun je in Hermanus ook nog andere dingen doen zoals een boottocht maken, kajakken, shark cage diving, tandem paragliding, duiken, zeilen en paardrijden. Er zijn diverse kilometerslange, brede stranden waar je prima kunt zwemmen en wandelen.

Langs de kust loopt het Hermanus Cliff Path dat helemaal doorloopt tot in Hermanus. Op dit klifpad, dat is uitgeroepen tot natuurreservaat, is het zicht op de zee en bergen spectaculair. Hier kun je helemaal goed de walvissen spotten maar er zijn ook regelmatig dolfijnen te zien. Het is ook een uitstekende plaats om te vissen.

In Hermanus zijn 2 havens. De Old Harbour is na 1958 niet meer gebruikt en in 1970 tot nationaal monument verklaard. In het museum kun je nog zien hoe het vroeger in Hermanus ging. Het museum is verdeeld in The Historical Old Fishing Harbour en Fishermen's Village. In de New Harbour zijn nog dagelijks de vissers te zien die hun vangst uitladen. Er is een viswinkel waar je verse vis, schelp- en schaaldieren kunt kopen.

© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com