VisitAfricaNow.com
Reizen en informatie Afrika
Reizen Afrika
Populaire vakantie bestemmingen van Afrika
Kaapstad
Tafelberg
Kirstenbosch
Tuinroute
Wijnroute
Addo Elephant N.P.
Tsitsikamma N.P.
Panoramaroute
Gansbaai
Hermanus
Kruger N.P.
Hluhluwe N.P.
Mkhuze N.P.
Tembe N.P.
St. Lucia
Drakensbergen
Blyde River Canyon
Pilgrims Rest
Foto's Zuidelijk en Oost-Afrika

 

 

 
LEEUW (Panthera leo)
Lengte: Mannetje 2.50-3.30 m, Vrouwtje 2.30-2.70 m
Gewicht: Mannetje 150-225 kg, Vrouwtje 110-152 kg
Schouder hoogte: Mannetje 1 m
Verspreidingsgebied: Afrika, ten zuiden van de Sahara en een kleine populatie in India (Gir Forest)

LeeuwinLeeuwen zijn territoriaal en leven in kleine groepen tussen de 3 en 30 individuen. De grootte van de groep hangt hoofdzakelijk af van de hoeveelheid prooidieren in hun leefgebied. Een groep leeuwen bestaat meestal uit een of meerdere volwassen mannetjes, vrouwtjes en een aantal cubs. Mannetjes en vrouwtjes verdedigen hun territorium en markeren het met urine en uitwerpselen. Ze jagen 's nachts of 's morgens vroeg in de koelere uren en slapen overdag. Leeuwinnen doen het merendeel van de jacht maar wanneer er een prooidier gedood is dan eten de mannetjes eerst.

In het wild is de gemiddelde levensverwachting van een leeuwin 15-16 jaar (hoewel sommige leeuwinnen wel 20 jaar oud worden). De gemiddelde levensverwachting van een mannetjes leeuw is slechts 10-12 jaar.Het aantal leeuwen in Afrika gaat nog steeds achteruit, dit omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt door stropers en trofee jagers. De grootste populatie leeuwen vindt je in beschermde gebieden zoals in het Kruger National Park in Zuid-Afrika, de Serengeti in Tanzania en de Masai Mara in Kenia. Leeuwen jagen op middelgrote tot grote prooien zoals zebra, buffel, gnoe, wrattenzwijn en verschillende antilopen soorten. Jonge mannetjes leven solitair of in kleine groepen, pas wanneer ze volwassen zijn nemen ze andere groepen over door het verjagen of zelfs doden van de huidige mannetjes. Om te zorgen voor nakomelingen met hun eigen genen doden de nieuwe mannetjes alle cubs en zorgen er zo voor dat de vrouwtjes snel weer bereid zijn om te paren. De cubs (1 tot 4) worden het hele jaar door geboren. De draagtijd is 110 dagen en ze wegen ongeveer 1,4 kg. Ze blijven gedurende twee jaar bij hun moeder.

Van nature vrezen leeuwen mensen en zullen ze mensen niet snel als prooi zien. Er zijn echter enkele gevallen van de leeuwen die mensen als prooi beschouwden en zo "maneaters" werden. In 1898 begonnen de Britten met de bouw van een spoorbrug over de rivier de Tsavo in Kenia. Twee mannelijke leeuwen doden bijna 140 werknemers die aan deze spoorbrug werkten, hoofd engineer John Henry Patterson slaagde er uiteindelijk in om de leeuwen te doden. De spoorbrug is er nog steeds en is genaamd de Patterson Bridge. Er is ook een film gebaseerd op Patterson's avonturen in Tsavo met de naam "The Ghost and the Darkness".

LUIPAARD (Panthera pardus)
Lengte: tussen 90 en 190 cm, staartlengte 60 tot 110 cm en het mannetje is aanzienlijk groter dan het vrouwtje
Gewicht: mannetje 37-90 kg, 28-60 kg vrouwtje
Schouder hoogte: mannetje 70-80 cm
Verspreidingsgebied: Afrika, Marokko (Atlasgebergte), Midden Oosten, Azië en China.

LuipaardDe Luipaard is de kleinste van de katachtigen en heeft zwarte vlekken op zijn hoofd, poten en flanken. De rest van zijn lichaam is bedekt met onregelmatig cirkelvormige rosetten. De Luipaard is krachtig gebouwd, heeft een dikke nek en een lange staart. Ze hebben een groot leefgebied, van kustgebieden tot hoog in de bergen. De Luipaard jaagt meestal 's nachts maar er zijn ook gevallen bekend dat ze overdag jagen. Overdag zijn ze moeilijk te spotten, ze verschuilen zich meestal in een boom of tussen de rotsen. Je moet dan ook erg veel geluk hebben om een luipaard overdag te zien. Ze leven over het algemeen solitair, alleen tijdens de paartijd zijn het mannetje en vrouwtje bij elkaar. Heb je het geluk om meerdere luipaarden te zien dan is dit meestal een vrouwtje met haar jongen. De draagtijd bedraagt ongeveer 100 dagen en alleen het vrouwtje zorgt voor de jongen.

Luipaard in Tsavo West KenyaHun prooi bestaat voornamelijk uit insecten, reptielen, vogels, vis en kleine antilope soorten. Als er ook andere roofdieren in hun leefgebied voorkomen dan verstoppen luipaarden hun prooi in een boom om zo te voorkomen dat hyena's of leeuwen bij hun prooi kunnen komen. Luipaarden zijn, zoals veel dieren, territoriaal en verdedigen hun territorium tegen andere mannetjes. Ze markeren hun territorium zoals alle grote katachtigen met urine, uitwerpselen, markeringen aan bomen en geluiden. Het territorium van een mannetje overlapt het territorium van meerdere vrouwtjes en de grootte is afhankelijk van het aantal prooidieren. De Luipaard is nog niet bedreigd maar hun aantal neemt wel af door het verdwijnen van hun leefgebied en prooidieren.

CHEETAH (Acinonyx jubatus)
Lengte: tussen 1.80-2.20 m, lengte staart 60 tot 80 cm
Gewicht: Mannetje 30-72 kg, Vrouwtje 25-65 kg
Schouder hoogte: Mannetje 80 cm
Verspreidingsgebied: noordelijke delen van Zuidelijk Afrika, kleine populatie in het Midden Oosten (Iran)

Cheetah

De Cheetah heeft kleine, ronde zwarte vlekken en zijn vacht is grof en kort. Kenmerkend voor de Cheetah zijn de markeringen die over zijn gezicht lopen (de zogenaamde "traansporen”). Men denkt dat deze traansporen als functie hebben om het zonlicht te absorberen, zodat de Cheetah tijdens de jacht niet verblind wordt door het zonlicht. Dat is handig want de cheetah jaagt het liefst bij zonsopgang en/of zonsondergang en ervaart dan veel hinder van de zonnestralen. De cheetah is het snelste landdier en bereikt snelheden van 90 - 110 km/uur over korte afstanden. In tegenstelling tot de andere katten zijn de klauwen niet intrekbaar. Het gemeenschappelijk habitat zijn graslanden, bossen en woestijnachtige vlaktes. De prooi van de jachtluipaarden bestaat voornamelijk uit kleine antilope soorten en andere kleine zoogdieren zoals Thompson's gazellen, impala's, zebra, hazen en knaagdieren. Ze jagen hoofdzakelijk tijdens de koelere uren van de dag.

Het aantal Cheetahs in het wild neemt sterk af, het grootste probleem is het geleidelijk verdwijnen van hun leefgebied. De grootste populatie is te vinden in Namibië. Hier zijn verschillende fokprogramma's opgestart om de cheetah tegen uitsterven te behoeden. Helaas is het erg moeilijk om in gevangenschap gefokte dieren weer in het wild te reïntroduceren. Cheetahs leven solitair of in kleine groepen van 2 of 3 mannetjes.

Vrouwen baren 3 tot 5 cubs na een draagtijd van 90 - 95 dagen. Alleen de moeder zorgt voor het nageslacht. Een pas geboren cheetah weegt tussen de 150 - 300 gram en is volledig afhankelijk van de moeder. De cubs zijn de eerste paar weken erg kwetsbaar en worden vaak gedood door andere roofdieren zoals leeuwen en hyena's. Door de zware concurrentie in sommige gebieden verliezen ze ongeveer 10% van hun prooi aan leeuwen en hyena's.

Mara Cheetah Conservation Project

De populatie Cheetahs in de Masai Mara gaat snel omlaag. In 2000 is er onderzoek gedaan door Angela en Johnathan Scott. Toen waren er nog ongeveer 60 Cheetahs in het reservaat en de omliggende boerderijen. In mei 2002 werden er nog maar 40 Cheetahs aangetroffen, dit is een daling van meer dan 30%.
De primaire doelstellingen van de eerste fase van het project was het vaststellen van de huidige populatie in de Mara en informatie verzamelen waarom de populatie Cheetahs zo sterk afneemt, om vervolgens doeltreffende maatregelen te nemen.

 

 
 
Natuurgids Afrika
Natuurgids Zuidelijk Afrika
Prachtige natuurgids