Reisinformatie, reisaanbod en tips voor uw vakantie naar Afrika!

Home
/ Zuid-Afrika
Waar wilt u naartoe?
Landen
Soort reis
Aantal dagen
Prijs

Reisgidsen Zuid-Afrika

Wat is er mooier dan goed voorbereid op reis te gaan. Reisgidsen zijn een ideale manier om meer te weten te komen over je reisbestemming.

Ga je op vakantie naar de West-Kaap bestel dan hier een van de reisgidsen en lees meer over de vele bezienswaardigheden zoals ,Hermanus (walvissen spotten), Gansbaai (kooiduiken naar de witte haai), de vele nationale parken zoals het Tsitsikamma National Park in de Oost-Kaap en natuurlijk het Kruger Park in Limpopo. Een ruime keuze uit Nederlandstalige reisgidsen zoals ANWB, Dominicus, Elmar, Kosmos, National Geographic, Nelles en Trotter en Engelstalige gidsen zoals Footprint, Lonely Planet en Rough Guide. Kiest u voor een individuele rondreis dan is een goede landkaart onmisbaar.

Reisgidsen Landkaarten

Header
Algemene Informatie Zuid-Afrika
De officiële naam is Republiek Zuid-Afrika. De staatsvorm is een Federale Republiek met 1 centrale regering en 9 provinciale besturen. Op 14 juni 1999 is Thabo M. Mbeki (ANC) tot president gekozen en ingewijd op 16 juni 1999. Na een machtsstrijd met partijgenoot Zuma, waarbij Mbeki het onderspit dolf, volgde Kgalema Motlanthe in 2008 Mbeki op. Op 22 april 2009 hebben er weer verkiezingen plaatsgevonden. Het ANC (Afrikaans Nationaal Congres) heeft toen een meerderheid aan stemmen behaald. Op 9 mei 2009 is Jacob Zuma in Pretoria beëdigd als de nieuwe president van Zuid-Afrika.
West-Kaap
De West-Kaap is de meest zuidelijke provincie van Zuid-Afrika met Kaapstad als hoofdstad. Kaapstad wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht die tijdens hun vakantie een bezoek brengen aan een van de mooiste steden ter wereld. Vanuit Kaapstad gaan er boten naar Robbeneiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten. Minder bekend maar zeker een bezoek waard is Cape Peninsula, het schiereiland net onder Kaapstad. Verdere hoogtepunten van Kaapstad en de West-Kaap zijn o.a.:
 • De Tafelberg waar je op een heldere dag een geweldig uitzicht hebt over Kaapstad en Cape Peninsula.
 • Cape Peninsula met op het zuidelijkste puntje Kaap De Goede Hoop en Cape Point.
 • De Afrikaanse pinguïns in Simon's Town bij Boulders Beach. Hier kun je zwemmen met pinguïns en er is een informatiecentrum waar uitgelegd wordt hoe deze dieren hier terecht zijn gekomen.
 • Kirstenbosch met de prachtige botanische tuinen aan de voet van de Tafelberg. Hier kun je in oktober de prachtige Protea's in bloei zien, deze bloemen zijn in alle kleuren en maten te bewonderen waaronder de King Protea die een doorsnede van 30 cm kan bereiken. Ook zul je er verschillende vogels zien zoals prachtig gekleurde Sunbirds.
 • Kaapstad en omgeving heeft vele toeristische bezienswaardigheden zoals het Victoria & Alfred (V&A) Waterfront, Two Oceans Aquarium, Lions Head en Kasteel De Goede Hoop.
 • De Tuinroute, een van de bekendste routes van Zuid-Afrika gelegen tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De route begint in Mosselbaai en eindigt bij Stormsriver in de Oost-Kaap.
 • Hermanus waar je ieder jaar de walvissen kunt observeren die in oktober hun jongen komen baren.
 • Gansbaai is een van de beste plaatsen ter wereld voor een ontmoeting met de witte haai. Deze indrukwekkende roofdieren komen hier nog in redelijke aantallen voor en er zijn verschillende maatschappijen in Gansbaai die een boottocht naar deze haaien organiseren.
Oost-Kaap
De Oost-Kaap is de op één na grootste provincie van Zuid-Afrika en tevens de meest onbedorven. Hier zie je nog een echt stukje oorspronkelijk Zuid-Afrika. Het is vooral bekend vanwege het beroemde Addo Elephant National Park maar er is veel meer zoals het Tsitsikamma National Park, vooral geliefd bij wandelaars. Er zijn prachtige stranden waar de dolfijnen in de golven spelen en er zijn verschillende safari parken met veel wild zoals het Mountain Zebra National Park.
 • Het Tsitsikamma National Park ligt nog net aan de Tuinroute, tussen Knysna en Port Elizabeth, aan de N2 (tolweg). Bij Stormsriver afslaan en na bijna 6 km kom je bij het toegangshek. In het Tsitsikamma National Park zijn verschillende wandelingen mogelijk zoals de Otter Trail, Dolphin Trail en de 6 dagen durende Tsitsikamma Trail. Je kunt ook de dagwandeling doen tot aan de waterval (pittig maar mooi).
 • Addo Elephant Park waar op dit moment meer dan 450 olifanten te bewonderen zijn. Het spreekt dan ook voor zich, dat dit de beste plek van Zuid-Afrika is om er zeker van te zijn olifanten te zien.
 • Mountain Zebra National Park waar de zeldzame Mountain Zebra nog voorkomt. Deze is duidelijk te herkennen aan zijn oranje bles op de kop en het smallere, duidelijke strepenpatroon. De "gewone" zebra, de Savannah, zul je vaak genoeg tegenkomen want deze soort wordt, gelukkig, niet bedreigd.
 • Port Alfred en Port St. Johns met zijn goudkleurige stranden, het heerlijke klimaat en de surf- en vismogelijkheden.
KwaZulu-Natal
KwaZulu-Natal is een Zulu provincie, het land van voormalig Koning Shaka die in de 19e eeuw het Britse leger versloeg. Het landschap bestaat hoofdzakelijk uit tropische en subtropische wildernis, groene heuvels, suikerrietvelden en een schitterende kustlijn. Het uKhahlamba-Drakensberg Park, met een oppervlakte van 243.000 ha, heeft het hoogste en langste bergmassief van Zuid-Afrika. Er zijn bergtoppen die wel tot 3.000 meter reiken.
In KwaZulu-Natal zijn verschillende beschermde natuurgebieden te vinden zoals het bekende Hluhluwe-Imfolozi en het
iSimangaliso Wetlands Park. Maar ook de kleinere parken zoals Ndumo, Mkhuze, Ithala en Tembe Elephant Park zijn zeker een bezoek waard.
 • De Drakensbergen zijn onderverdeeld in meerdere reservaten waar je veel bedreigde planten- en dierensoorten kunt tegenkomen. Dit heeft er toe geleid dat het een van de eerste ecotoerisme bestemmingen van Zuid-Afrika is geworden. In Giants Castle bijvoorbeeld leeft de met uitsterven bedreigde lammergier (of baardgier) en is daarom beschermd.
 • Hluhluwe-Imfolozi bestond voorheen uit 2 verschillende parken nl. Hluhluwe Park in het noorden en Umfolozi Park in het zuiden. Doordat ze zijn samengevoegd en verbonden door het Corridor Reserve, is Hluhluwe-Imfolozi met 96.000 ha nu een van de grootste parken van Zuid-Afrika.
 • Het Mkhuze Game Reserve is voor vogelspotters en wildliefhebbers een waar paradijs. Het reservaat is rijk aan 78 geregistreerde soorten wild en meer dan 400 geregistreerde soorten (tropische) vogels. Er komen zelfs een aantal zeldzame vogels voor.
 • iSimangaliso Wetlands Park (voorheen Greater St. Lucia Wetlands) is gelegen rond het St. Lucia meer (36.000 ha) aan de warme Indische Oceaan. Vanwege de grote variatie, een overvloed aan wildlife, de pure schoonheid van dit gebied en het tropische klimaat, trekt iSimangaliso steeds meer toeristen.
Mpumalanga
Mpumalanga is een veel bezochte provincie van Zuid-Afrika. De hoofdstad is Nelspruit, een belangrijk stoppunt voor toeristen die doorreizen naar het bekende Kruger Park. Mpumalanga heeft enorm veel te bieden zoals schitterende natuur, bergen, grasland en een aantal unieke natuurverschijnselen. De hoogtepunten zijn o.a. Kruger National Park, de Panorama route, de vele watervallen rond Sabie, Pilgrim's Rest en de Blyde River Canyon. Daarnaast is deze provincie geliefd vanwege de vele outdoor activiteiten die je hier kunt doen: river rafting, quad biking, abseilen, mountain biking, bridge swinging, caving, etc.
 • De Panorama Route ligt in het noordoosten van Mpumalanga. Deze route voert je langs spectaculaire vergezichten en bijzondere natuurverschijnselen, vandaar de naam Panorama Route.
 • Het zuidelijke en meest bezochte deel van het wereldberoemde Kruger National Park ligt in de provincie Limpopo. Het Kruger Park ligt op ongeveer 500 km van Johannesburg. In het Oosten grenst het park aan Mozambique, gescheiden door een kilometers lang hekwerk. Het gebied is uitgeroepen tot grensoverschrijdend natuurreservaat (Transfrontier Conservation Area).
 • De Blyde River Canyon (Blyderivierspoort) is een spectaculaire kloof in het noordelijke gedeelte van de Drakensbergen. De Blyde River, die hier al eeuwenlang krachtig doorheen stroomt, heeft de formatie zo uitgesleten. De kloof is bijna 28 km lang en 80 m diep. De wanden zijn roodkleurig door het rode zandsteen.
 • Pilgrims Rest, het begon allemaal in 1873 toen er in de buurt van Sabie goud werd gevonden en een kamp werd opgezet genaamd MacMac. Alec Patterson, een van de MacMac diggers, is vervolgens verder getrokken en vond goud in de Pilgrims Creek. Hij heeft dit nieuws een tijd voor zich kunnen houden totdat er nog iemand op zoek ging naar goud en ook vond.
Limpopo
Limpopo is de meest noordelijke provincie van Zuid-Afrika met als hoofdstad Polokwane, voorheen Pietersburg. Deze provincie is genoemd naar de rivier de Limpopo, die in het noorden de grens vormt met Zimbabwe. In het oosten grenst Limpopo aan Mozambique en in het westen aan Botswana. Het is nog vrij onbekend bij toeristen maar Limpopo heeft meer te bieden dan alleen het Kruger Park; uitgestrekte vlaktes, heldere luchten, uitstekende mogelijkheden om te vissen, wandelen, jagen (60% vindt plaats in Limpopo), paardrijden en 4x4 tours
 • Het noordelijke gedeelte van het Kruger Park ligt in de provincie Limpopo. Het Kruger Park ligt op ongeveer 500 km van Johannesburg. In het Oosten grenst het park aan Mozambique, gescheiden door een kilometers lang hekwerk. Het gebied is uitgeroepen tot grensoverschrijdend natuurreservaat (Transfrontier Conservation Area).
 • Marakele, "place of sanctuary" in het Tswana, ligt in het hart van de Waterberg Mountains. Het park ligt tussen een droog westelijk gedeelte en een nat oostelijk gedeelte van Zuid-Afrika. Het bestaat uit met grasbegroeide heuvels, diepe valleien en hoge bergen. In 1994 is het tot nationaal park benoemd maar de naam was toen nog Kransberg National Park.
 • Mapungubwe National Park (hill of the jackals) is een park waar je prachtige natuur vindt, heel veel wildlife ziet en waar je een belangrijk archeologisch gebied kunt bezoeken. Het park is heel afwisselend, eerst is het vlak met zandstenen formaties, dan weer bosachtig en vervolgens weer bergachtig. Sinds 1995 is het onderdeel van SAN parks en sinds juli 2003 is het uitgeroepen tot World Heritage Site.
Zuid-Afrika - The Rainbow Nation (regenboognatie)
De uitdrukking Rainbow Nation doelt op de eenheid van het multi-culturele Zuid Afrika; het samenbrengen van alle mensen uit de vele verschillende rassen, in een land dat ooit door apartheid was gescheiden.
Het komt oorspronkelijk van Aartsbischop Desmond Tutu. Hij heeft ooit gezegd: “We have shown the world that it is possible for enemies to begin to become friends. It is possible to forgive. It is possible to reconcile. It is possible to hold hands and to become a Rainbow Nation.”
Later is deze benaming door velen overgenomen, waaronder Nelson Mandela in zijn toespraak in mei 1994 "...– a Rainbow Nation at peace with itself and the world".

Hoofdstad
Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Hier bevinden zich de regering alsmede de ministeries.
Daarnaast zijn er nog 2 hoofdsteden elk met hun eigen disclipine:
Kaapstad is de wetgevende hoofdstad, hier zetelt het parlement.
Bloemfontein is de juridische hoofdstad, hier zetelt de rechterlijke macht.

Johannesburg (groter dan Pretoria) is dus niet de hoofdstad van Zuid-Afrika maar wel het economisch centrum van het land. In 1993 vond er een grondwetswijziging plaats waarna Zuid-Afrika in negen provincies werd verdeeld.

 • Bevolking
  Het aantal inwoners wordt geschat op meer dan 45.000.000 en is onder te verdelen in 4 groepen (het percentage is uiteraard aan verandering onderhevig).

  Afrikaans/Zwart (79.0%)
  In Zuid-Afrika is de meerderheid Afrikaans of zwart, maar zelfs onder deze grootste bevolkingsgroep zijn er verschillen in zowel taal als cultuur. De Zulu's wonen voornamelijk in KwaZulu-Natal en de Xhosa in de Oost-Kaap.

  Blank (9.6%)
  De blanke bevolking stamt grotendeels af van de Nederlandse en Engelse kolonisten (de zg. Settlers) die tussen de 17e en 19e eeuw naar Zuid-Afrika kwamen. Dit waren voornamelijk Nederlanders, Duitsers, Franse Hugenoten en Britten. Deze bevolking spreekt Afrikaans en/of Engels en wonen verspreid in Zuid-Afrika maar de meerderheid leeft in de West-Kaap en Gauteng.

  Kleurlingen (8.9%)
  De naam gekleurd wordt nog steeds veel gebruikt voor mensen die afstammen van de slaven. Zij werden uit het Oosten en Centraal Afrika gehaald en zijn een "gemixt ras". Het gaat hier om de inheemse Hottentots, Bushmen, inheemse Afrikaanse zwarten en blanken. De meerderheid woont in de West-Kaap en spreekt Afrikaans.

  Indiërs/Aziaten (2.5%)
  De Britten hebben voornamelijk mensen uit India gehaald om ze te laten werken op de suikerrietplantages in KwaZulu-Natal. Zij wonen nog steeds in KwaZulu-Natal en met name in Durban en omgeving. Daarnaast zijn er ook nog een groot aantal Chinese immigranten.

 • Taal
  Er zijn elf officiële talen in Zuid-Afrika: Engels (spreek- en handelstaal), Afrikaans (2e spreektaal) en 9 Bantoe talen nl. (Isi)Zulu, (Isi)Xhosa, (Se)Pedi, (Se)Tswana, (Se)Sotho, (Xi)Tsonga, (Si)Swati, (Tshi)Venda, (Isi)Ndebele en overige (0,5 procent). Deze talen horen bij allemaal verschillende stammen, al hoor je Zulu en Xhosa het meest.

 • Religie
  Bijna 80% van de bevolking is Christelijk. Een deel van de zwarte bevolking hangt nog traditionele Afrikaanse religies of stamreligies aan. Andere religieuze minderheidsgroeperingen zijn Hindoes, Moslims en Joden.

 • Zuid-Afrikaanse keuken
  De eerste Europese kolonisten kwamen bij Kaapstad aan land. Zij brachten tevens slaven mee uit o.a. Indonesië, Madagaskar en India. Mede hierdoor is een mengelmoes van culturen, religies en tradities ontstaan. Tot op de dag van vandaag kom je daardoor allerlei eetculturen tegen waaronder Zuid-Afrikaans (droë wors en biltong), Maleis (zoete desserts), Indisch (kerrieschotels), Engels (ontbijt), Frans (Provençaals) en Portugees (kip peri-peri).

 • Sport
  Sport krijgt ook veel aandacht in Zuid-Afrika. In 1995 werd Zuid-Afrika wereldkampioen met rugby. Dit gebeurde in 2007 weer. Op zo'n moment staat het hele land op zijn kop. Andere sporten waar veel aandacht voor is o.a. voetbal, cricket, golf, marathonlopen, wielrennen en paardenrennen.

 • Highlights
  Elke provincie heeft weer zijn eigen toeristische trekpleisters. Hieronder een willekeurige opsomming.

West-Kaap: Kaapstad, Tafelberg, Robbeneiland, het Kaaps schiereiland, Tuinroute, Walvissen (juni - november), Wijnroute
Oost-Kaap: Tsitsikamma, Addo, Jeffreys Bay (de surfstad)
Noord-Kaap: de Big Hole in Kimberley, de bloemen van Namaqualand, Kgalagadi Transfrontier Park
Noord-West: Sun City, Pilanesberg National Park
Vrijstaat: Golden Gate National Park, Basotho Cultural Village
Gauteng: Sterkfontein Caves, Hartbeespoort Dam, Magaliesbergketen
Limpopo: Kruger (noord), Magoebaskloof Pas
Mpumalanga: Kruger (midden en zuid), Panoramaroute
KwaZulu-Natal: Drakensbergen, Battlefield, Hluwhluwe-Imfolozi, Greater St. Lucia Wetlands (World Heritage Site).
Zuid-Afrika heeft dus echt voor iedereen wat te bieden!

► Bestemmingen
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika
► Reisinformatie Afrika
• Botswana
• Egypte
• Ethiopië
• Gambia
• Kenia
• Madagaskar
• Marokko
• Mozambique
• Namibië
• Oeganda
• Tanzania
• Tunesië
• Zambia
• Zuid-Afrika

► VisitAfricaNow
• Adverteren
• Nieuwsbrief
• Over ons
• Contact
• Disclaimer
• Foto`s Afrika© 2006 - 2018 VisitAfricaNow.com